Jakie wymogi musi spełniać odzież HACCP?

Przemysł spożywczy, jest dość specyficzną gałęzią przemysłu. Oczywiste jest, że muszą tam być spełniane najwyższe wymogi sanitarne. W innym wypadku żywność byłaby zanieczyszczona, co wpływałoby na pojawianie się skarg od klientów. Być może skutkowałoby to nawet zagrożeniem zdrowia niektórych osób. Dlatego też wszyscy pracujący przy produkcji oraz przetwarzaniu żywności, muszą mieć na sobie specjalną odzież HACCP. Spełnia ona standardy dla takiej działalności i ma wiele charakterystycznych cech, które ją wyróżniają. Jakich?

Czym charakteryzuje się odzież HACCP?

Odzież robocza HACCP dla ochrony żywności przede wszystkim powstaje ze specjalnych mieszanek tkaninowych. Muszą być one łatwe do utrzymania czystości, ale nie powinny się także mechacić czy też strzępić. Elementy ubioru mogłyby bowiem zanieczyszczać żywność. Dlatego też odzież tego typu jest trwała, solidna i bardzo wytrzymała.

Ubrania robocze HACCP są zazwyczaj produkowane w kolorze białym. Dlaczego? Ponieważ na takiej jasnej barwie od razu widać jakieś zabrudzenia i szybko można je usunąć, nim trafią one na taśmę produkcyjną. Oczywiście odzież może mieć również inne kolory. Niemniej jednak biała jest w tym zakresie najbardziej funkcjonalna.

Odzież robocza dla przemysłu spożywczego cechuje się również tym, że nie posiada żadnych zewnętrznych elementów. Nie znajdziemy na niej między innymi guzików, ponieważ mogłyby one wpaść do żywności. Ponadto w takiej odzieży nie są stosowane również kieszenie. Większość z nas coś w nich przechowuje, czasem nawet niewielkie rzeczy, typu guma do żucia. Gromadzą się tam również jakieś resztki, przykładowo po chusteczkach. Nie mogą one w żadnym wypadku wpaść do żywności, dlatego kieszeni po prostu nie ma.

Odzież HACCP wymagania ma zatem dość konkretne. Górna część tej odzieży musi mieć także na tyle długości, aby zakrywać kieszenie spodni, a mankiety nie mogą być rozciągliwe. Wówczas by się zaginały, a zagięcia są wprost idealnym miejscem do gromadzenia się różnego rodzaju brudu.

Odzież dla przemysłu spożywczego powinna posiadać wszystkie te cechy. Wówczas faktycznie będzie funkcjonalna i co ważniejsze, nie będzie mimowolnie zanieczyszczać żywności, która trafia na stoły wielu ludzi na całym świecie.

Jak powinna być czyszczona odzież robocza HACCP?

Warto mieć także świadomość tego, że odzież tego typu musi być regularnie prana, czyszczona i poddawana dezynfekcji. Taka usługa najlepiej aby była wykonywana przez profesjonalną firmę, która faktycznie jest w stanie zapewnić nam efekt na jak najwyższym poziomie. Taką firmą jest między innymi: https://stapol.pl/uslugi/wynajem-odziezy-roboczej. Można uzyskać tam kompleksową usługę, obejmującą między innymi wynajem odzieży, ale także i regularny jej serwis.

Na czym to wszystko polega? Odzież jest każdego tygodnia odbierana od klienta do wyprania, a pracownikom jest przywożona uprana garderoba. Jeśli posiada ona ubytki, zawsze są one reperowane a zużyte już komplety, wymieniane są na zupełnie nowe. Wygoda i usługa na najwyższym poziomie.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
29 − 23 =